Warning: Creating default object from empty value in /customers/f/1/d/montessoribjerred.se/httpd.www/hojt/wp-content/themes/hybrid/library/functions/core.php on line 27 Inte längre barn?

Inte längre barn?

När är det dags att ta klivet till vuxenbordet, få styra sina pengar och handla vad man vill? Det är en fråga som är oväsentlig och tråkig. Jag lovar, man blir aldrig vuxen. Inte ens när man skaffat helskägg, villa och kombi. Alla är unga och vilda på insidan.

Jag är 16 år och har precis börjat disponera mitt eget barnbidrag. Under de första två månaderna kastade jag pengarna runt mig, kläder hit, biobesök dit och fika överallt. Jag kände mig vuxen på riktigt för första gången. Få köpa vad jag ville, när jag ville. Men så kom det där kontoutdragsbrevet och plötsligt kände jag mig som tio. 600 på mat och 500 på kläder, inte en krona fanns kvar. Oansvarigt tyckte mamma som var fly förbannad eftersom jag lovat klippa mig för pengarna. Så hon övertalade mig att börja spara. Jag åkte till banken för att placera mina pengar i fonder dagen efter. Bankmannen som tog emot mig trodde han drömde när en 16 åring bad om att placera i fonder. Helt plötsligt var jag väldigt vuxen, nästan gammal.

Alla är barn, även dem med rynkig hy. I alla fall min pappa älskar att dra upp vår Volvo i 170 km på 90 vägarna. Som han ler och flinar. Han är 55 och tycker fortfarande det pirrar lika mycket. Är inte det barnsligt? Min mamma är också barnslig. Hon älskar ”pranks”. Jag minns speciellt för några månader sedan. Jag skulle upp klockan sex på nyårsdagen för att inventera och dum som man är på nyårsafton kom jag på den geniala idén att åka dit utan att sova. Efter en dusch och nya kläder återstod endast tandborstningen. Tro inte att mamma satt tejp på kranen så allt vatten sprutade över mig och väggarna som en brandspruta. Där stod jag, redan försenad med blöta kläder och inte en sekund på kudden. Jag pallade faktiskt inte bry mig. Jag åkte med blöta kläder i minusgraderna och genomförde min inventering. När jag kom hem hade mamma köpt en ros och ett kort. I kortet stod kort och gott: HAHA ÄGD! Tror aldrig jag sett mamma och pappa skratta som dem gjorde.

Jag tänker ofta på det min morfar brukar säga. ”Om jag bara kunde få spela en sista fotbollsmatch”. Barnet inom honom vill springa men kroppen tillåter det inte. Man må bli gammal på utsidan, men på insidan förblir man barn. Ta vara på er barndom och lev ut den. Det är okej att göra skit när man är i vår ålder. Ålder är ett nummer, inget mer.

Axel Mårtensen

Tidigare elev och fd. chefredaktör på skoltidningen.

5 responses to “Inte längre barn?”

 1. Christoffer Eideberg

  Klockrent, jättebra skrivet! Mycket underhållande läsning.

 2. Tobbe

  Kul!!!

  Tobbe

 3. kristinasd

  Alla behöver vi få vara busiga i bland, vissa av oss mer och oftare än andra! Kul läsning Axel!

 4. Tina

  Jag gillar verkligen din mamma! Ta väl hand om henne. Jag hoppas vi får läsa om din eventuella motattack vid något tillfälle…

 5. susannef

  så bra skrivet….tack för tipset med kranen…ska göra det nu direkt..
  //suanne

Leave a Reply


* Krävs