Warning: Creating default object from empty value in /customers/f/1/d/montessoribjerred.se/httpd.www/hojt/wp-content/themes/hybrid/library/functions/core.php on line 27 Så använder du RSS

Så använder du RSS

Vad är RSS?

RSS används för att dela med sig av en hemsidas senaste inlägg och kommentarer. För att enkelt kunna ta del av RSS-flöden så använder man sig av särskilda program, som antingen installeras på din mobil eller dator och som är helt webbaserat. Dessa program kallas i folkmun för RSS-läsare, eller tekniskt för nyhetsaggregatorer – engelskans motsvarigheter är feed readers eller aggregators. Programmen kontrollerar automatiskt de RSS-flöden man prenumererar på och presenterar nya inlägg på ett överskådligt sätt. Användaren behöver således inte aktivt söka upp webbsidor denne finner intressanta för att uppdatera sig om något har hänt. De flesta nya webbläsare har också inbyggda RSS-läsare, bland annat Opera, Safari, Internet Explorer och Mozilla Firefox.

Historiskt har en orange ikon med förkortningarna XML eller RSS använts för att uppmärksamma webbsidebesökaren på att det finns möjlighet att prenumerera eller syndikera innehållet på en webbplats men sedan de tre största tillverkarna av webbläsare beslutat sig för att använda den ikon som ursprungligen skapades till version 1.0 av Mozilla Firefox, så börjar man successivt att överge den gamla XML-ikonen till förmån för denna nya ”standardiserade” variant:

Kom igång med RSS:

Det finns en uppsjö olika program för att hantera RSS. Som sagt finns det inbyggt i de flesta moderna webbläsare men jag tycker att man missar poängen om man måste starta en webbläsare för att få sina ”feeds”. Då kan man ju lika gärna gå till hemsidan. Om man vill bevaka många olika hemsidor kanske det däremot har sin poäng.

Jag kan inte ge support för alla olika RSS-lösningar som finns men jag tipsar här om hur jag har löst det på min dator:

Jag föredrar personligen ett fristående program som arbetar osynligt i bakgrunden på datorn och som trycker ut nyheterna direkt på bildskärmen när de publiceras på hemsidan. Då behöver jag inte göra något aktivt själv utan får nyheterna direkt, bara min dator är på och den har kontakt med internet. Programmet kan naturligtvis också hantera flera hemsidor samtidigt om man vill. Programmet jag använder heter  Feedreader och är i version 3.14 när detta skrivs. Det är gratis, för PC med Windows och kan laddas ner härifrån: http://www.feedreader.com/download klicka på ”Download installer” och installera programmet. När det är gjort ska du ställa in att Feedreader ska hämta feeds från hemsidan: klicka en gång på den lilla grå kuben längst ner till höger på bildskärmen (i det s.k. aktivitetsfältet). Det är Feedreaders ikon som ska ha kommit fram efter installationen. I Feedreaders fönster klickar du en gång på ”Arkiv” längst upp till vänster och väljer ”Lägg till -> RSS-kanal”.  Kanalnamn kan du välja själv, jag har skrivit ”Montessori Bjerred” där av naturliga orsaker. I nästa fält, URL: skriver du: http://www.montessoribjerred.se/feed , tryck på ”spara”.
Det var allt! Du kan skriva ditt användarnamn och lösenord också om du vill men när jag gjorde det kunde jag ändå inte läsa de inläggen på hemsidan som skyddas bakom medlemsinloggningen, däremot får jag rubriken för de inläggen så att jag kan gå till hemsidan och logga in för att läsa inläggen om jag är intresserad.

Om någon använder en annan RSS lösning som kan logga in på medlemssidorna är nog alla intresserade av att få reda på det.

Mer om RSS:

Wikipedia om RSS: http://sv.wikipedia.org/wiki/RSS-l%C3%A4sare

För Mac: http://macworld.idg.se/2.1038/1.139413/hr-r-fem-populra-rss-lsare

Det här verkar vara en vettig sida om RSS: http://socialmedianerd.se/2011/02/en-rss-lasare-ar-bra-for-sjalen/

Om du inte är ”mätt” på information om RSS nu föreslår jag att du googlar på ”RSS”. Du kommer att få massor av info då!

Leave a Reply


* Krävs