Warning: Creating default object from empty value in /customers/f/1/d/montessoribjerred.se/httpd.www/hojt/wp-content/themes/hybrid/library/functions/core.php on line 27 Entreprenören Axel

Entreprenören Axel

Chefredaktören jobbar vidare

Axel Mårtensen, vår chefredaktör för skoltidningen, jobbar vidare med media under sommaren. I dagens Sydsvenskan finns att läsa om den utbildning för sommarlovsentreprenörer som Axel deltar i. Stort lycka till, Axel!  Till hösten när du börjar gymnasiet tar en ny chefredaktör vid och för vidare ditt goda arv.

Blivande mediamogul

 

Sydsvenskan ons den 20 juni, 2012

Starta eget företag, bli din egen chef, genomför din idé – och tjäna pengar dessutom. Det är själv grundtanken. Hur den fungerar i verkligheten vet sex unga Kävlingebor om några veckor.

– Idén är att starta ett eget företag i stället för att sommarjobba. Det märks att det är spännande för de unga som är med, säger handledaren Lina Engström.

De sex nyföretagarna är just nu mitt i sin kickoff-vecka där de arbetar fram sina affärsplaner och lär sig hur man marknadsför sig själv och sitt företag – och till och med nätverkar med det lokala näringslivet. Till hjälp har de professionella handledare och föreläsare utifrån samt dessutom kommunens stöd med försäkringar och annat nödvändigt. När kickoffen är slut ska de driva sina egna nystartade företag i minst två veckor – formellt och i skattesammanhang som hobbyverksamheter. Som grundplåt har de sex ungdomarna fått ett startkapital i stipendieform på vardera 2 000 kr. Sedan finns det möjlighet att tjäna mer beroende på hur mycket man jobbar.

– Allt är upp till de nya företagarna själva. De får startbidraget och sedan är det meningen att de ska tjäna sina egna pengar, säger Lina Engström.

Föräldrarna har godkänt – och får dessutom ta smällen om den nye företagaren går back.

– Så är det ju. Men vi betraktar den risken som minimal. Jag är inte orolig.

De unga följs upp under sommaren och i augusti blir det sedan ”kick-out” med utvärdering och prisutdelning.

De sex som nappat – eller rättare sagt blivit uttagna, det fanns betydligt fler sökande – går alla i gymnasiet (undantaget Axel, min anmärkn.) på olika håll i Kävlinge med omnejd. Annars har de inte mycket gemensamt – utom det faktum att de är nyfikna och brinner för sin idé.

– Det viktigaste är att ungdomarna själva vill göra det här och inte är hitskickade av sina föräldrar. Själva företagsidén kan vi alltid få ordning på tillsammans, säger Lina Engström.

I augusti vet vi hur det gått. Med sikte på framtiden får sex unga entreprenörer chansen att starta företag efter en egen idé under sommarlovet. Ledare för projektet är Lina Engström. Axel Mårtensen är på väg att starta en nyhetsblogg för och om ungdomar i Kävlinge.

Att genomföra sin idé och kanske tjäna pengar

Sommarlovsentreprenör är ett nationellt koncept som startade i region Västernorrland år 2 000 och genomförs lokalt i Kävlinge kommun för femte året.Nytt för året ur det lokala perspektivet är ett nära samarbete med Staffanstorps kommun. På riksnivå har konceptet växt till att vid senaste noteringen omfatta nästan 800 nystartade sommarföretag (2010). Syftet är att ”stärka ungdomarnas entreprenöriella egenskaper och förbereda dem för ett föränderligt arbetsliv, samt öka intresset för företagande bland de unga”.

 

 

svensklärare, åk 6-9

2 responses to “Entreprenören Axel”

  1. Datamicke

    Kul! Lycka till Axel!

  2. Axel Mårtensen

    Oj ett helt inlägg om bara mig, det måste jag tacka för. Ni som vill veta mer kan besöka min hemsida: http://www.sommarikavlinge.com eller min facebooksida: sommar i kävlinge.

Leave a Reply


* Krävs