Warning: Creating default object from empty value in /customers/f/1/d/montessoribjerred.se/httpd.www/hojt/wp-content/themes/hybrid/library/functions/core.php on line 27 Tisdagskrönika: ”Han föder upp din mössa”

Tisdagskrönika: ”Han föder upp din mössa”

Text: Frida Nilsson

Jag sitter på bussen med hörlurar i öronen. Framför mig har jag dagens sydsvenska som jag tagit med hemifrån. Jag ögar igenom den, men inget som riktigt fastnar. Jag kikar över tidningen och ser att tjejen framför mig bär en mössa med en pälsboll på toppen. Jag hade redan dagen innan läst mycket om det här med päls och blir nästan arg för att hon stödjer detta. ”Hur kan hon bära en pälsmössa?” tänker jag. Jag muttrar för mig själv när jag tänker på hur de djuren lidit bara för att hon ska ha en ”äkta” pälsmössa. Vad är grejen med det liksom? Om man vill ha päls för att det är varmt, köp en syntetisk dunjacka. Om man vill ha päls för att det är snyggt, köp en i fejkpäls. Jag dyker näsan i tidningen igen, jag menar, hennes mössa är kanske inte äkta?

Snarast kommer det upp en rubrik i tidningen som fångar mitt intresse. Den säger ”Han föder upp din mössa”. På bilden är det en man som håller en lurvig liten figur i armarna. Eftersom jag inte släppt tanken om bussgrannens mössa börjar jag läsa lite. Det står bl.a. att deras pälsar används för just sådana mössor som hon har på huvudet. Så, hennes mössa är kanske äkta, men den kommer ändå från Sverige. Men jag känner att jag måste få veta sanningen.

Därför kunde jag inte bara släppa gåtan om pälsmössan.
Jag stoppar musiken och lutar mig framåt, sedan frågar jag ”Ursäkta mig, men är det en äkta pälsmössa du har?”. Till svars får jag en förvånande blick och sedan ett svar ”Nej det är det inte”. Mysteriet är löst!

Jag måste låtit som en gammal tant med inget annat än djurskyddslagar i huvudet.  Sanningen är den, att när man själv har haft en lurvig liten hamster är det svårt att sätta den på huvudet och kalla det för en mössa.

Text: Frida Nilsson

Pälsuppfödaren Tobias, 31 år gammal.

Tidigare elev och fd. chefredaktör på skoltidningen.

3 responses to “Tisdagskrönika: ”Han föder upp din mössa””

 1. Tobbe

  Väldigt bra krönika Frida!
  Den fångade mig verkligen.
  Tobbe

 2. Magnus Nyquist

  Jag känner igen mig i det här! Tar jag med mig en dagstidning och läser någonstans – på en buss, tåg eller ett café, så dyker det snart upp något i verkligheten med koppling till det jag precis läst. Fortsätt att läsa tidningen på bussen, Frida! Det vidgar dina vyer, och gör att du kan skriva insiktsfulla texter som denna krönika.

 3. David Olesen

  Bry dig inte om disliksen, det var bara en som klickade på knappen många gånger.

Leave a Reply


* Krävs