Warning: Creating default object from empty value in /customers/f/1/d/montessoribjerred.se/httpd.www/hojt/wp-content/themes/hybrid/library/functions/core.php on line 27 Montessori Bjerreds förskola 3-6 år

Katten och Regnbågen 3-6 år

Foto av Enrico Strocchi /Flickr

Syskongrupp 3-6 år

När barnen är ca tre år fortsätter de till avdelningarna Katten eller Regnbågen. Barnet fortsätter att följa Montessori-pedagogiken med övningar i praktiska livet, sensoriska övningar, språkövningar, övningar i matematik och olika kulturella ämnen (historia, geografi, zoologi, botanik, konst och musik.)

I Maria Montessoris filosofi och på Montessori Bjerred är helhetssynen på barnet i fokus.

Maria Montessori utvecklade materiel som följer barnets naturliga utveckling och planerade en noggrant strukturerad miljö som tillåter eget val av aktiviteter, självständighet och att utvecklas i sin egen takt.

Öppettider: 07.30 – 17.00

Leken

”Leken är barnets arbete, det är genom leken som barnet lär sig:”

Det är genom meningsfull lek som barnet lär sig och växer. Att lära genom lek är ett sätt att upptäcka nya världar, att lära sig nya saker om livet och om varandra.

Leken kan vara allt från arbete med montessorimaterialet till lek i dockvrån, lek med lego, tågbana, bilar, klossar. Barnen leker rollekar och klär ut sig. Vi spelar spel och lägger pussel. Vi arbetar med skapande verksamhet (lera, måla, snickra, sy etc) Bakning är också något som vi gör tillsammans.

På onsdagar har vi onsdagskul och då har vi olika aktiviteter som Djur och natur, Gymnastik, rytmik och drama och Musik och konst.

Miljön

Miljön är utformad efter barnens behov och utvecklingsstadier. Alla möbler är i barnstorlek och tavlor och bilder är i barnets höjd. Den är estetiskt tilltalande och den främjar ordning och reda.

Åldersblandad grupp

Fördelarna med åldersblandad grupp är bl a att:

  • Det inger barnet en känsla av trygghet att vara i samma miljö under lång tid.
  • De yngre barnen observerar de äldre barnen och lär av dem.
  • De äldre kan befästa sin kunskap genom att hjälpa de yngre.
  • Det liknar familjestrukturen – barn i samma familj kan vara i samma grupp.

”Barnet leker. När det leker ekar livets egen låt i deras lekar. Gäll och yster eller dystert dov ljuder den så länge den får lov. Allt de tror och vet om verkligheten gör de lek av. Det är märkligheten. Vuxna tror att lek är tidsfördriv. De har fel i detta. Lek är liv.”

(Kajenn)